Bonderøven

Kan godt være at han er bonderøv, men han scorer kassen hos DR.

Frank Erichsen som festtaler

Bonderøven eller som svenskerne kalder ham "100 % bonde" var af Ysby forsamling valgt til at holde årets festtale ved Karsefors vattenfall.

Bonderøven Bonderøven

Alle i Danmark kender den naturlige og ligefremme mand fra Kastianiegården, man synes næsten man kender både Bonderøven og hele hans familie. I Sverige er det ligeså, alle har set serierne på TV om den danske bonde, udsendelsen hedder bare "100 % bonde" i Sverige. Men de elsker familien lige så højt og med lige så høje seertal som i Danmark.

Vi var en tur til vandfald ved Karsefors, hvert år den anden søndag i august klokken 14:00 holdes denne begivenhed, og i året 2013 der er 400 året for freden ved Knäred, læs mere om freden ved Knäred på en anden side, skulle Frank holde festtalen.

Frank kom til festpladsen en times tid før talen skulle holdes, og skulle lige mærke hvad dette var for en sammenkomst. Så Frank trådte til med lidt hjælp omkring salg ved en tombola. Hvis Frank mente han kunne stå der helt ubemærket, så tog han gruelig fejl, alle både danskere og svenskere skulle hilse på og filme ham.

Bonderøven Bonderøven

Inden Frank fik taleret, fartalte bylaugsformanden lidt om hvorfor man havde valgt Frank, han fortalte også der blev lukket 200 m3 vand ud gennem porten pr sekund. At det normalt kun skete en gang om året at der blev åbnet, men i meget våde år havde man måtte åbne flere gange. At åbning af portene stadig blev gjort fra dem oppe i Norrland, men han håbede at man selv en dag fik kommandoen over dette. Frank stod intenst og lyttede.

Bonderøven i Sverige Bonderøven i Sverige Bonderøven i Sverige

I sin tale kom Frank ind på betydningen af samarbejde mellem alle folkeslag, at vi må sørge for at efterlade denne jord bedre endnu, så livet kan fortsætte i det uendelige. Vi må overlevere et bæredygtigt samfund. Frank forklarede også at det ikke var et spørgsmål om at sætte alt tilbage til stenalderen, men at man skulle bruge vores resourser fornuftigt.

Vi fik også en fortælling, som ikke har fået plads i TV, at han havde mødt bylaugsformanden samt dennes søn og nogle stykker mere, for at bygge Franks nye hus, de havde ved god planlægning og godt samarbejde klaret opbygningen af huset på 12 dage og havde drukket 500 liter god øl, brygget på Franks byg. Samarbejde på tværs af landegrænser kan løses på mange måder.

Bonderøven

Efter talen var der gaver og tak fra Ysby til Frank.

Hvis du følger Bonderøven på TV, så genkender du måske Sten Nilsson fra Ysby. Sten er en gammel håndværker, der ved alt om træ og var en af hjælperne med bygningen af det nye stuehus på Kastianegården.

Igen var der trængsel for at hilse og filme den danske bonderøv. Han og familien blev også inviteret ud at besøge en elgpark, nu de var kommet helt til Sverige. Frank må efterhånden have vænnet sig til alt det postyr, for han virkede rolig og smilende.

Alle også Frank ventede nu kun på at se vandfallet åbne sig. Man har portene åbne i kort tid, der skal stadig være lidt af Lagans vand tilbage, så man kan lave alt det strøm man plejer at lave.

Bonderøven i Sverige Bonderøven i Sverige Bonderøven i Sverige

Flot er det med vandet der vælter frem. Det er utrolige kræfter der er i sådan en strøm. Det lyder måske ikke af meget med 200 m3 pr sekund, men det er meget vand og det giver en masse larm samt en tåge, så man tror det er løgn.

Bonderøven

Fin dag ved Karsefors, vil råde andre til at huske anden søndag i august til et besøg ved Ysby. Kom i god tid, der sker en masse og der åbnes for sluserne klokken 14:00

Og der er også meget andet end vand at se på. Det lokale bandvæsen viser gode råd, de lokale veterantraktorer og masser af motorcykler, så der er nok at kigge på.

Tilbage til hovedsiden