Post Danmark Rundt 2010

Danmarks største cykelbegivenhed 2010

Mere end en million danskere følger Tour de France i TV, jeg ved ikke hvor mange som følger Post Danmark Rundt i Dansk Fjersyn?

Problemet er at man ikke sender meget fra Danmarks største cykelbegivenhed i fjernsynet. Men det er nok vores måde at tackle verden på? Når Jørgen Leth malende fortæller om gamle slotte, gode vingårde, byer med sjæl fra det syvende århundrede, bygningsværker til minde om Napoleon, så trækker det tusinder af turister til Frankrig. I dansk fjersyn kan man strække sig til at fortælle, at Ervin Koloslag vandt etapen, og så over til vejrudsigten, som i dag har et langt indslag om grillet fasan i rødvinsauce, med årstidens grøntsager.

Kun nogle tanker man gør sig, når man har fulgt med i udviklingen i Danmark og dansk TV. Tænk hvor mange turister man kunne lokke til at holde ferie i en anden landsdel, fremfor at køre 1000 km eller flyve i flere timer, for at holde ferie i et fremmed land, for Danmark er da ikke så trist, oder was?

Holstebro

Holstebro? Er det ikke bare en by næsten ude i Vesterhavet? Er alle der ikke rundryggede, fordi de skutter sig for vestenvinden? Nej, Holstebro er startby i årets Post Danmark Rundt, det er en levende by med 35.000 indbyggere, det er en stor handelsby. Jeg har ordre på at støtte COOP overalt, så jeg var i den lokale Kvickly, det er den største Kvickly, jeg har været indenfor i Danmark. Føtex og Bilka så ikke ud til at være mindre.

Holstebro

Holstebro var både start og slutby på første etape.

Holstebro Holstebro

Jeg har ikke set andre steder i Danmark med så meget kunst og skulpturer på gaden. Hvis bygninger hører under kunst, så er der også en del af dem. TV2 har nogle forfærdelige betonklodser til regionskanalerne, men her har de da ofret en del på kunst på toppen af bygningen.

Når man er turist på cykel, så tror man næsten man er kommet til Holland, så udbygget er deres cykelstinet.

Efter en dag på byens gode campingplads og ture rundt i byen skulle cykelløbet starte på Teaterpladsen. Det er et større cirkus med præsentation af ryttere, kendisser, busser, følgebiler, motorcykelbetjente og ikke mindst reklamekaravanen. Løbet startede gennem hele byens gågadenet, som var totalt fyldt op med mennesker. Alt var som det skulle være, næsten ingen vind, 22 grader og sol.

Nu var der kun at vente fire timer, så kunne man se gadeløb og kamp til målstregen. Holstebro er i år både start og målby.

Der var også fyldt til bristepunktet med tilskuere langs den 4,8 km lange rundstrækning. Men en halv time før rytterne var tilbage i byen startede et større regnvejr. Et cykelløb bliver aldrig det samme i regnvejr, nogle bliver bange, andre ryttere styrter bare og de billeder man har drømt om at tage, de bliver heller ikke gode. Så det blev en øv dag, men jeg fik da vasket alt fra inderst til yderst.

Randers.

Anden etape gik fra Vildbjerg til Randers. Jeg valgte at køre til Randers og måske få en heldig afslutning i tørvejr. Først fandt jeg en campingplads, jeg havde kigget på Randers City Camps hjemmeside og fundet denne plads god. De overdriver heller ikke, det er en skøn plads, gode faciliteter men lidt langt til Randers, når de nu kalder den City Camp. Men jeg fik en fin plads.

Jeg havde en ide om at se lidt af løbet i det åbne landskab og så kunne nå tilbage for at se opløbet. Jeg fandt også et fint sted. Derefter var jeg inde i Randers for at se på rundstrækningen og på selve byen. Jeg har været i Randers flere gange, kort kan jeg sige at Randers er en kuperet by. Ellers er der ikke så meget ved Randers der trækker, jeg kender den bedst fra Essex Park, hvor Randers Freja spiller fodbold og så Randers Regnskov.

Feltet på Vester Boulevard i Randers

Randers

I dag har det været fint vejr, næsten sol hele tiden og omkring 20-21 grader. Men klokken tre starter dagens regnvejr over Randers, jeg stod ude i det åbne landskab og fik travlt med at dreje bilen, åbne bagklap og prøvefilme, øv.

Men på slaget fire kom solen frem og på få minutter var vejene igen tørre, jeg fik hilst og filmet de fleste. Her kan du se lidt billeder fra Himmelbovej

Jeg fik også set opløbet i tørvejr, det så ud til at Jakob Fuglsang skulle vinde, men han døde helt på de sidste 250 meter. Så det blev ikke dansk etapesejr.

Kongeetapen.

Hadsten til Vejle

Kongeetapen er hvert år etapen over Yding Skovhøj og Ejer Baunehøj og så et par slemme bakker mere ind til Vejle. I Vejle har man også en slem bakke på Kiddesvej med 21 % stigning. Det er som regel her løbet bliver afgjort. I år var startbyen på kongeetapen Hadsten, så jeg var på plads der fra morgenstunden, jeg ville se lidt på de 500 motionscyklister der også gennemkører ruten og gør en masse reklame for løbet. Herunder et billede hvor en del af de 500 ryttere bliver sendt afsted.

Motionscyklister i Hadsten

Nu er jeg som de fleste mænd til søde damer, derfor måtte jeg også prøve at røre og snakke med en Kyssepige, det blev Gitte Morratz jeg fik en snak med.

Næste mål var at være på plads ved Yding Skovhøj, jeg skulle gerne være på plads så jeg kunne hilse på motionscyklisterne, reklamekarevanen og så de rigtig seje ryttere.

Yding Skovhøj

Yding Skovhøj en time før rytterne ankommer.

Yding Skovhøj

Fire udbrydere op ad Yding Skovhøj

Yding Skovhøj

Feltet er klar til Yding Skovhøj

Det var perfekt vejr, jeg var sammen med ?tusinde mennesker, det var næsten helt Tour de France stemning, denne slags årlige begivenheder kan samle folk. Du kan se et par billeder fra Yding Skovhøj

Det var dog først 18 km før Vejle at løbet blev afgjort. Så i dag blev det dobbelt dansk og gul trøje.

Odense.

Nu er det kampen om Fyn, så jeg ville starte dagen i Odense, Post Danmark Rundt er ikke kun cykelløb, det er også op- og nedtagning af målområde, jeg har fulgt flere af personerne og fik også en snak med Ejvind Madsen, teknisk chef er hans funktion. Jeg fik en snak med en af chaufførerne fra TEVA Trucking, som også har været med hele vejen rundt. Man sikrer også alle de farlige steder med halm eller Rockwool, plus lidt reklame, en af de mange som hjælper til med at få det hele til at fungere er Steen Jensen, hvis funktion er VIP område han kører dagligt bybus i Århus, men bruger sin fritid på dette.

Alle jeg snakkede med denne morgen påstod at denne dag var deres kongeetape, opstilling og slut i Odense klokken 13.00, nedtagning og opstilling i Middelfart til klokken 18.00, nedtagning klokken 21.00, videre og klar på Geels Bakke i Holte søndag.

Opløbet i Odense

Feltet på sidste rundstrækning i Odense.

Opløbet i Odense

Brian Holms tropper kan det med at spurte.

Fjerde etape fra Nyborg til Odense er kun 100 km, så alle havde kræfterne i behold til den afgørende massespurt. Brian Holm havde givet sine folk ordre til sejr, det er ikke altid det lykkes, men når man sætter seks mand i front med 70 km/tim, så skal man have mere end gode ben for at komme forbi. Jeg havde sikret mig en plads lige ved målstregen, så det var ikke så meget cykelløb jeg fik set, de var væk inden man nåede at se dem.

Hans Otto Bisgaard.

Men så fik jeg oplevet, set og filmet så meget andet, det er tiende år at Hans Otto Bisgaard er konferencier på Post Danmark Rundt, det var også den 7. august, så Hans Otto kunne fejre sin 65 års fødselsdag, med blomster overrakt af Tom Lund, samt en stor kage overrakt af Lea og Gitte, de skønne Kyssepiger. Stort tillykke til Hans Otte og hans altid gode humør, hvad bliver DR eller Post Danmark Rundt uden Hans Otto?

Hans Otto Bisgaard

Jeg fik også set overrækkelse af trøjer, fik set alle kyssepigerne.

Fik også lige et glimt af Jesper Worre gående, den løbsdirektør farer normalt forbi med 70 km/tim.

Jesper Worre

Vejret var fint og der var masser af tilskuere. Det blev en fin dag i Odense.

Middelfart.

Enkeltstart i Middelfart en fredag aften i 24 graders varme, sol, vindstille og 10.000 tilskuere? Det kan kun blive en skøn aften, og det blev en skøn aften.

Enkeltstart i Middelfart

Enkeltstarten blev kørt en lun aften i Middelfart.

Jeg havde masser af tid til at gå rundt med kamera og snakke med folk. Jeg fik en sludder med en af motorcyklerne med blåt blink, de har også lidt mere tid, når det er enkelstart. De er en fast stab på 10 mand, som følger med rundt, så låner de 10-20 mand de skal bruge rundt i regionerne. På den måde er der altid en fast gruppe, der kender forretningsgangen. Og de kan deres ting til UG, og så har de altid plads til et lille vink og klare et lille problem.

Jeg fik også lov at låne en god plads til at tage aftenens billede, jeg spurgte pænt en dame om jeg lige kunne stå der? Selvfølgelig sagde hun, kom frem min ven. Jeg var ikke klar over at det var Celia E. Frandsen fra Middelfart Lokal TV, så jeg lovede at lave lidt reklame for deres TV.

Efter etapen i Middelfart var Jakob Fuglsang i den gule føretrøje, i denne deciplin er det mand mod mand, her hjælper holdet ikke meget.

Geels Bakke

Sidste etape plejer at slutte på Frederiksberg Alle i København, men i år er sidste etape lagt på en rundstrækning i Rudersdal kommune, hvorfor så det? Jo, i 2011 skal verdensmesterskaberne i cykling foregå i Danmark. En rundstrækning på godt 14 km i Holte, Skodsborg og Virum skal lægge vej til linieløbet med afslutning på toppen af Geels Bakke.

En sidebemærknig, der var sidst VM i Danmark i 1956, det blev afholdt ved Ballerup, jeg husker ikke rundstrækningen. Men jeg kan huske opløbet, de lå 6-8 mand ved siden af hinanden og Rik van Steenbergen vandt, mærkeligt at sådan en ting står så tydeligt?

Så i 2010 skal generalprøven gøres, man afslutter Post Danmark Rundt på denne rundstrækning ved Geels Bakke. Efter min mening er det en af de bedste rundstrækninger i mange år. Så jeg glædede mig til afslutningen.

Efter en nat på Odense Camping gik turen først til Vordingborg efter fruen, som også plejer at være med på Frederiksberg, men i dag måtte med til Geels Bakke.

Jeg tjekkede lige diverse hjemmesider for gode råd omkring trafik og parkering, og her knækkede filmet totalt. Rudersdal kommune skriver på deres hjemmeside om veje der lukkes, men at man må bruge diverse parkeringspladser. DSB mener at det er bedre at pille spor op, så man er fri for at bruge dem. Busserne skriver kun om omlægninger og aflysninger. Trafikken.dk skriver at der kan forekomme cyklister på vejbanen fra Høng til Birkerød, kører de ikke fra Birkerød til Holte???? Der står heller ikke at man lukker Lyngby motorvejen. Her er en brist, som skal rettes inden VM i 2011, hvor der må påregnes 10 til 20 gange så mange tilskuere.

Det var ikke den eneste kikser denne dag, vejrguderne havde fået overtaget, det var regn og atter regn. Men regntøj og paraply klarer det. Men lidt af glansen forsvinder, det kunne have været fint med sol og tørvejr.

Selv i regn og rusk kan de ikke lade være at køre race på cyklerne, så reklamekaravanen fik pludselig travlt med at komme væk, inden den første målpassage skete. Tre ryttere havde et forspring på 1.36 minut, de holdt denne afstand til sidste omgang, men så blev der sat tempo i hovedfeltet af SAXO, de tre udbrydere var omkring 200 meter foran for foden af Geels Bakke.

Man kunne se at Matti Breschel rigtig lugtede guld nu, men det blev Hayden Roulston som holdt hjem, Matti blev nummer to.

Det blev et skøn race på Geels Bakke, et flot Post Danmark Rundt, det var skønt at være med hele vejen rundt. Stor ros til alle som er med i Post Danmark Rundt.

Når de små skønhedsfejl bliver rettet, så kan vi kun glæde os til at se VM i 2011 på denne rundstrækning.

På denne side kan du også læse hvad en efterlønner, med sin campingvogn, får ud af at følge Post Danmark Rundt, jeg har været med rundt fra Holstebro til Geels Bakke, både for at følge cykelløbet live, men også for at se de forskellige landsdele og byer.

Post Danmark Rundt på Geels Bakke

Det bliver denne bakke, der bliver afslutningen på VM i cykling 2011

Post Danmark Rundt på Geels Bakke

Masser af tilskuere på Geels Bakke, alle skulle se sidste etape af årets løb.

Post Danmark Rundt på Geels Bakke

Inden rytterne var i mål kunne man komme helt tæt på SAXO BANK bussen, bagefter var der kaos:-)

Hop tilbage til hovedsiden