Friedrichstadt

Lille Amsterdam midt i Sleswieg Holstein

Friedrichstadt er målet onsdag. Så fra morgenstunden kørte vi fra Hamburg ad vej 23 mod Husum. Første stop blev ved Nord-See-Kanal, på dansk siger vi Kieler kanalen. Der er lavet en fin udsigtplads helt ved toppen af broen. Her kan man se utroligt langt, vi fik også set et par store fragtbåde, vi så toget som kører mod Husum på en bro længere ude mod Vesterhavet. Vi så en lille flodpram som fragter de lokale over kanalen.

Kieler kanal Kieler kanal

Turen gik videre ad autobahn 23 mod Heide, det er stadig den lige autobahn fra Hamburg, så der er del der har fået den op over de 160-170 km/tim, man får et sjok når der kommer sådan en buldrende:-)

Efter Heide er det en tosporet vej, så der er lidt mere ro på. Vi er også ude i det flade område med store arealer af majs, græs, afhøstede marker og masser af får. Første nye og spændende område er hvor Eideren løber på tværs, på venstre hånd ligger byen Töning, den ligger som helt maleri langs Eideren.

Et stykke længere mod Husum skal vi dreje mod Friedrichstadt, det er stadig det flade afhøstede landskab. Men så dukker oasen Fridrichstadt op. Vi skal dog lige opleve en jernbaneoverskæring med stop.

Friedrichstadt

Herefter skal vi finde campingpladsen, flere har skrevet om pladsen, men ingen skriver, kør gennem byen, på højre hånd ligger en tank, Nordoel, her skal du dreje til højre på tanken, så er du på Friedrichstadt camping

Vi fandt dog ind til campingpladsen, fik en plads samt en fin forklaring om selve byen, seværdigheder i området. Herefter kunne vi køre ned og finde os en plads. Campingpladsen er ikke så stor, men ligger hyggeligt ved dæmningen til Eideren. Man kan godt mærke at sommeren går på held, der er ikke så mange campister, der er mest fastliggere både danske og tyske, som stadig er her.

Efter frokosten er det stadig sol og 21 grader, så vi går en tur rundt i Friedrichstadt, det er ikke uden grund den kaldes lille Amsterdam, alt er nypoleret, nymalet, nyfejet, nykalket, nyvasket er der andre ord man bruger med ny-?

Herunder lidt billeder fra byen med tre kirker, et utal af spisesteder, masser af cafeer, turister i tusindetal, og så bor der kun 2300 indbyggere i denne maleriske by. Vi blev også anbefalet at besøge Silke Hars, hun har en helt nystartet cafe med de lækreste kager, så vi besøgte Silke på PrinzeScafé og smagte på herlighederne.

Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt Friedrichstadt

Storkebyen Bergenhusen.

Efter turen rundt i byen kørte vi en tur til storkebyen Bergenhusen vi så ikke storke, de er rejst, men vi så de fleste af de 14 steder, hvor der har været storke i år.

Campingpladsen holdt snitzel aften, så vi benyttede os af det gode tilbud til snitzel med rødvin, og så skulle vi kun gå 50 meter hjem:-)

Tönning

Torsdag kørte vi mod Tönning via Lunden samt et par andre småbyer, det er små hyggelige nordfrisiske byer med orden i tingene, alt er så flot og nyfriseret. Der er også mange gamle flotte bygninger, som alle står nypudsede og i fineste stand.

Tönning er også en flot gammel by, byen har også en stor fiskerihavn, hele området ved Eideren med diger, digeskodder, havnecafeer, forretninger med mere, er det helt store tilløbsstykke. Vi parkerede på torvet og gik en lang tur rundt i byen, og sluttede af ved havnen.

Eidersperrwerk er det næste vi skal se, det er et bygningsværk mellem digerne, med sluse, vej og nogle enorme jernskodder, som kan holde vandet ude når Vesterhavet viser tænder. Det var imponerende at se det, men man forstår ikke helt at det kan holde det frådende hav væk fra det lavtliggende land bagved. Vi så mange cyklister som åbenbart holder ferie ved at køre på digerne langs vestkysten. Her er et par billeder fra Eidersperrwerk

Herefter kørte vi nordpå mod St. Peter Ording, turen er både langs digerne og ind i det flade nordfrisiske landskab. Vi kom til et helt eldorado for turister, der var alle slags butikker, masser af ferieboliger, og en utrolig flot gammel by, igen er alting nypudset og i fineste stand. Nogle flotte gamle bygninger hvor man havde lavet butikker i uden at skæmme dem, alt var bevaret så man troede det var flere århundreder gammelt. Men man kan godt se at det er turistområde, man kan også se det på deres priser.

Vi kunne godt bruge en uge mere i det område, men fik da et indtryk af det nordfrisiske område.

Turen tilbage mod Friedrichstadt gik gennem flere små byer, som nok er en del plaget af de mange turisters kørsel mod Vesterhavet, men en hyggelig tur at køre.

Eftermiddagen blev brugt på et besøg på den lokale modeljernbane, den var nu ganske flot, men kunne selvfølgelig ikke måle sig med Miniature Wunderland.

Vi måtte også lige en tur mere rundt i den maleriske Friedrichstadt, det blev også til en stor is i bæger på torvet, det er herlige store is, med masser af tilbehør, og 4 euro er prisen. Tove fandt også et lille sæt tøj til Victoria, nu må vi se hvor længe det er hvidt? Men flot bliver hun at se på:-)

Der er køkken i campingvognen, vi har også vores nye Cramer grill med, men det er nu meget hyggeligt at sidde blandt andre og nyde en tysk middag, i dag blev det kotelet med stegte kartofler, en herlig sovs med løg og bacon, og persillesmør, på tysk blev det Schweinerücken Steak,, og en stor fadøl :-)

Nu er det kun hjem i campingvognen og slå mave. I morgen går det mod Sjælland igen.

Tilbage til hovedsiden