Campingferie til Berlin 2008.

Ich bin ein Berliner

John F. kennedy

I juni 1963 hørte jeg John F. Kennedy sige disse ord. Jeg tror alle som dengang hørte disse ord, på et eller andet tidspunkt har drømt om at stå det sted hvor den berømte amerikanske præsident udtalte disse ord.

Der er ikke mange byer som har været så meget igennem som netop Berlin, fra at være et virkeligt omdrejningspunkt til at være et sønderbombet ruinlandskab. I 28 år levede byen med en mur som delte byen, familier og venner var ude af stand til at leve et normalt liv sammen. Blive genforenet og pludselig skulle indhente alt som var tabt igennem mange år, det kan kun give en masse udfordringer.

Berlin 2008

Berlin er byen vi gerne vil se lidt mere på. Vi tager turen over Rødby Puttgarden og mod Lübeck. I det gamle Vesttyskland er der et fint og udbygget vejnet. Vi vælger derfor at køre mod øst ad E22 mod Rostock, og så ad E55 mod Berlin. Den nye motorvej mod Rostock er en af de bedste veje vi har kørt på og der er ikke meget trafik. Fra Rostock er det stadig beton autobahn, men den er fin at køre på. Vi har kun et stop undervejs, der er vejarbejde efter vi er flettet sammen med E26. Men der er mere trafik jo nærmere vi kommer Berlin.

Gatow Camping

Når man propper 4.000.000 mennesker sammen på et areal på størrelse med Lolland, så skal der blive meget trafik. Man har så lavet Berlinerring, så man kan køre rundt om Berlin, vi tog sydover mod Magdeburg og skulle kun 20 kilometer for at komme ind mod Berlin via afkørsel 26. Dette er også en firesporet motorvej, som går igennem en forladt by. Efter 17 kilometer kan vi dreje til højre ad Kladower Strase, jeg har udset mig Gatow Camping som ligger lige ud til Kladower Damm.

Vi finder også fint pladsen, som ligger fem kilometer ud ad Kladower Damm. Forholdene på pladsen er fine, der er rent, pænt og nyslået græs. Vi orker ikke at køre mere denne dag, så det bliver kun til lidt rundt på pladsen og køb af Tageskort i receptionen. Med et Tageskart, koster cirka 45 kroner i 2008, kan man køre med bus og tog i hele Berlin en dag, så meget man orker.

Tirsdag morgen kan vi gå lige uden for pladsen og tage bussen, den kører med 10 minutters drift, så efter 35 minutter står vi ved Berlin Zoologischer Garten, hvor X34 har endestation. Herfra kan man vælge at gå eller fortsætte med S-bahn eller U-bahn. Man må sige at Berlin har et meget fint og udbygget transportnet.

Vi så først på Ludwig Erhards Haus, derefter var vi ved Gedächtneskirche og snuste også lidt til Kurfürstenstrase inden vi tog S-bahn til Hauptbahnhof, som er Berlins nye og meget flotte hovedbanegård

Bundeskanzleramt

Når man kommer ud fra banegården og går over mod floden Spree, så forsvinder alt mundvand, man kan slet slet ikke fremstamme de ord som skal bruges, det er så storslået et syn som møder en. Alt lige nu er storslået, det første er Bundeskanzleramt, det er en imponerende bygning.

Reichstagsgebäude

Så ser man Reichstagsgebäude, hvor parlamentet har til huse efter Berlin igen er blevet regeringsby. Ventetiden for at komme ind i parlementer var over en time, så det må vente til en anden gang med et besøg der. Men man får et ganske fint indtryk af bygningen, ved bare at gå rundt om den.

Brandenburger Tor.

De næste tre kilometer har så meget fra den nyere tid, først møder man mindepladerne for Østtyskere som blev skudt, fordi de bare ønskede et andet sted at bo. Så står Brandenburger Tor der, jeg har set masser af billeder, men at se det live, det kan ikke beskrives. Det har været storslået i 1791, da den stod færdig. Der er også minder om Brandenburger Tor, Napoleon drog igennem den, nazisterne brugte den til propaganda, verdens øjne var rettet mod Brandenburger Tor i 1989 da muren blev gennembrudt.

Fra Reichstagsgebäude kan man følge to rækker brosten, som er sat hvor muren lå. Vi fulgte disse to rækker og kom nu til Holocaust-Mahnmal, som symbolicerer jødernes udrydelse. Det er svært at sige om det er kønt, grimt eller bare sætter en masse tanker igang.

De to rækker brosten fører os videre til Potsdamer Platz, det er en kamp om at bo der, men også at have det højeste hus. Den ene bygning er højere og flottere end den anden. Der er også sat et par af de gamle elementer fra Muren op, så man kan få et billede med en vagt ved sin side, eller et stempel i sit pas, alt dette for et par euro.

Vi følger stadig brostenene og kommer først til et mindesmærke og en billedserie om Berlin fra 1930, til en sønderbombet by i 1945 til slut lidt om det skønne DDR med muren og rydning af bygninger så man havde et ingenmandsland, hvor man kunne skyde folk ned, som ikke syntes det var smart at køre i Trabant, eller bare være en del af dette land. Så nåede vi Checkpoint Charli, som var det eneste sted østtyskerne tillod overgang til Østberlin. Vi afsluttede denne historie ved det Jüdisches Museum.

Gåturen mod Gendarmenmarkt går ad Mark-grafenstrase, hvor der stadig er en del af de gamle huse som lå i Østberlin, men de fleste af de gamle huse er revet ned, kun nogle få forladte ligger tilbage. De har givet plads til store nye moderne bygninger.

Gåturen ad Unter den Linden byder på den ene gamle flotte bygning efter den anden, det er utroligt at man kan samle så mange flotte historiske bygninger på så lille et areal. Man kan næsten ikke fremhæve den ene fra den anden. Billeder fra Unter den Linden som viser de flotte bygninger.

Når man går over Spree møder man først Berliner Dom, på den anden side af gaden er man igang med oprydning og nybygning af hele området, den næste bygning vi møder er Rotes Rathaus, som også er en flot bygning.

Efter en frokost hos Alex på pladsen foran Fernsehturm, tog vi S-bahn og U-bahn for at se det sted hvor John F. Kennedy holdt sin berømte tale på Rathaus Schöneberg, rådhuset er ikke det flotteste, men det har fået en historisk betydning, som vist aldrig glemmes.

Ingen ture kan være fuldendte før man har shoppet lidt, så derfor måtte vi omkring KaDeWe, stormagasinet på over 60.000 m2, i 6 etager og med alle de mærkevarer som findes i hele verden. Tror at Tove fik stillet sit behov? Det meste koster det samme i euro, som vi giver i kroner? Jeg følte ikke trang til at mishandle Dankortet:-) Men flot og storslået er der på hele området ved Kurfürstendamm.

Vel tilbage på campingpladsen, trætte i ben og hoved, var det skønt at sætte sig ved campingpladsens lille hyggelige cafe, nyde en kold og få en wienersnitzel med salat.

Onsdag kørte vi en tur til Potsdam, turen går ad de små veje og man kan se at her er der ikke brugt mange euro endnu, det er meget fattigt at se på. I Potsdam er det også kun bykernen som er blevet renoveret, mange af de bygninger udenfor trænger til en kærlig hånd. En anden ting som man ser, man har hegn og pigtråd omkring sin grund plus en stor jernlåge, som er aflåst. Mange bygninger er forladt og står med smadrede ruder.

Besøget i bykernen omkring kirkerne og de små fortovscafeer, som rigtigt er vågnet op efter temperaturen er sneget sig op på 24 grader, når der så også er marked med alt mellem himmel og jord, så er der skønt i Potsdam. Det bedste var dog duften fra alle de friske grønsager.

Vi var også forbi Nikolaikirche som lige nu får en sidste hånd, kirken blev bombet under krigen, blev reperaret lidt og genåbnet i 1981, men først nu har den fået den sidste restaurering. Ligeledes bliver hele området ved kirken lagt om så det får et helt nyt og moderne udseende.

Man tror aldrig på folk når de siger at der er mange biler i Berlin, jeg kan bekræfte at der er mere end mange biler. Der holder biler alle steder, de kører alle steder, men de skal have ros, for de overholder færdselsloven, de viser hensyn, de opfører sig utrolig pænt. Hvis man ikke havde gjort ovenstående, så havde Berlin været en stor trafikprop, nu kører det bare, ikke hurtigt, for det må man ikke, men man kører hele tiden. Vi kørte fra Potsdam til Olympiastadion uden de store problemer.

Olympiastadion Berlin

Olympiastadion i Berlin er ved at være et gammelt stadion, det er fra 1913 ombygget så det var klar til de 11. Olympiske Lege i 1936. Nu ombygget igen så det er et helt topmoderne stadion. De store og nye stadions man ser nu, er bygget i beton, stål og plast. Olympiastadion står i granit som et gammelt græsk bygningsværk, det er utrolig flot. Det bedste, man betaler 4 euro og kan nu i ro og mag gå rundt og se på hele stadion, det er en oplevelse at være der.

Endnu en dag med sol fra en skyfri himmel og 22-24 graders varme. Afslapning og planlægning af et besøg mere i Berlin.

Torsdag tager vi igen bussen mod Berlin, vi har udset os et par ting som skal ses, men det skal ikke være de mange gåture i dag. Derfor starter vi med at skifte til S-bahn ved Messe Nord, kører et stop og går til Slosss Charlottenburg, man er ved at lægge sidste hånd på restaureringen af det gamle slot. Derfra gik turen til Rathaus Charlottenburg, som også er en af de flotteste gamle bygninger man kan tænke sig.

East Side Gallery

East Side Gallery er de sidste 1200 meter af den gamle Berliner Mauer, som er bevaret som et minde. Mærkeligt at stå lige der hvor muren var og er, også mærkeligt at man kunne lave så mange betonelementer for at spærre folk inde, men ikke kunne lave en bolig de kunne leve i?

Efter lidt frokost ved en af de små fortovsrestauranter ved Unter den Linden, besluttede vi at gå fra Brandenburger Tor ad Strasse des 17. juni mod Siegessäule, vi kommer først til Sowjetische Ehrenmal, et mindesmærke for de faldne russiske soldater som indtog Berlin. Midt i Große Tiergarten kommer vi til Siegessäule, som er endnu en flot seværdighed i Berlin. Vi var ude på midten for at bestige toppen, men 285 trin op, det lagde en dæmper på os, så det blev ved jorden vi tog billederne. Men det kan man også blive varm af på sådan en dag, så turen gik over til Viktoria, cafeen som sælger kaffe og æblekage.

Vi kunne sikkert se mange andre ting i Berlin, men disse ting var hvad vi lige fandt frem. Så turen gik tilbage til Gatow, hvor vi fik en kølig samt en snak med et ægtepar fra Nordjylland, som også havde fundet frem til Gatow og Berlin.

Fredag morgen pakkede vi sammen og drog mod nye mål, videre til Harzen,som mange taler varmt for. Vi fik dog først en længere snak med et tysk ægtepar som kom fra Oldenburg. Vi vender sikkert tilbage til Gatow, det var en fin plads og nogle hyggelige mennesker.

Tilbage til hovedsiden